Virkattu lumiukko.

Virkattu lumiukko

7 marras 2011 | Askartelut & Käsityöt, Koristeet

Löysin suloisen lumiukon ohjeen Kauneimmat Joulun käsityöt –lehdestä. Oma lumiukkoni on tehty ohjetta hieman soveltaen. Lumiukon vartaloksi tarvitaan kaksi styrox-palloa, joiden läpimitat ovat vaikkapa 5 cm ja 8 cm. Virkataan ensin palloille päälliset. Tehdään ensin kuusi ketjusilmukkaa ja yhdistetään ne renkaaksi. Sitten jatketaan virkkaamista lisäten samalla silmukoita niin kauan, että pyörylä peittää pallon pohjan. Pallon suuretessa levennetään tarpeen mukaan ja pallon pienemmällä puolella kavennetaan samaan tahtiin. Helpointa on sovittaa päällistä pallolle aina kun siltä tuntuu ja leventää tai kaventaa päällistä sen mukaan. Kun kaventaminen alkaa, laitetaan pallo päällisen sisään ja jatketaan virkkaamista pallon ympärillä. Tällä tavoin tehdään päällinen molemmille palloille.

Hatun virkkasin tekemällä ensin ketjusilmukoista lenkin, joka mahtui lumiukon pään ympäri. Virkkasin koko hatun pylvässilmukoilla. Kavennukset aloitin jo toisessa pylväskerroksessa ja jatkoin kaventamista koko ajan, jolloin hatusta tuli baskerimainen myssy. Kaulahuivin aloitin tekemällä n. 15 cm pituisen ketjusilmukkapötkön. Sen jälkeen virkkasin ketjusilmukoiden päälle kaksi kerrosta pylvässilmukoilla ja kaulahuivi oli valmis.

Yhdistin pallot toisiinsa ompelemalla. Tätä ei kannata tehdä ennen kuin hattu on valmis, koska pelkälle päälle on helpompi sovittaa hattua. Ompelin vielä lumiukolle silmät, nenän, suun ja napit. Ompelujäljet näyttävät paljon siistimmiltä livenä kuin tässä valokuvassa. Valkoisen päällisen alla menevä musta lanka ei näy normaalissa valossa ollenkaan, sen sijaan salamavalo paljasti ne valokuvaan. Liimasin vielä lumiukon pohjaan pienen pahvin palasen, jotta ukkeli pysyy pystyssä omin avuin. Sitten vielä hattu päähän ja kaulahuivi kaulaan ja lumiukko on valmis!

0 kommenttia