Uudet perunat jouluksi

Uudet perunat jouluksi

15 heinä 2022 | Lämpimät ruoat, Ruoka

Uudet perunat ovat yksi parhaita asioita kesässä. Jouluateriallakin useimmiten syödään perunoita, joten miksi emme toisi uusia perunoita myös joulupöytään. Uudet perunat voi kasvattaa jouluksi vaikkapa ämpärissä sisätiloissa. Mutta helpompaa ja varmempaa on pakastaa uudet perunat esikeitettyinä kesällä, kun perunat ovat parhaimmillaan ja oma suosikkiperunalajike on tiedossa.

Pakastettavien perunoiden perunaksi kannattaa valita kiinteä peruna. Liian jauhoinen peruna ei kestä pakastusta. Taulukon perunoiden kiinteydestä löydät tästä linkistä.

Valitse keskenään samankokoisia perunoita, jotta ne kypsyvät tasaisesti. Tykkään syödä mahdollisimman pieniä uusia perunoita, joten valitsin perunoita, joiden halkaisija on korkeintaan 5 cm.

Pese perunat ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä 3-5 minuuttia. 5 cm:n kokoisille perunoille 3 minuuttia riittää. Halutessasi voit lisätä keitinveteen myös tilliä.  Varo keittämästä liikaa, perunat saavat jäädä edelleen koviksi. Esikeittämisen tarkoituksena on pysäyttää perunoiden entsyymitoiminta, jotta ne kestävät pakastuksen. Keittämisen jälkeen kaada vesi pois ja jäähdytä perunat nopeasti.

Pakkaa jäähdytetyt perunat ilmatiiviiseen pussiin. Helpoin keino on laittaa perunat minigrip-pussiin ja imeä pussista ilma pois pillillä. Laita perunapussi pakastimeen heti.

JOULUNA: Keitä vesi kiehuvaksi ja kaada jäiset perunat kiehuvaan veteen. Keitä perunoita miedolla lämmöllä niin, että vesi juuri ja juuri kiehuu. Halutessasi voit vielä tässä vaiheessa lisätä tilliä keitinveteen. Kokeile haarukalla, milloin perunat ovat kypsiä ja nautiskele jouluruuan kanssa.

 

Uudet perunat jouluksi
Uudet perunat jouluksi

Hyvää jouluruokahalua!

t. Teija

0 kommenttia