Riisipuuroa ja luumukiisseliä.

Riisipuuroa mantelimaidolla sekä luumukiisselillä

10 marras 2015 | Jälkiruoka, Lämpimät ruoat

Tänä jouluna pyrin tekemään jouluruuat vegaanisina. Vaikka itse syön eläinperäisistä ruoka-aineista edelleenkin kalaa ja maitotuotteita, niin yritän pitää niiden käytön minimissä ja korvaan maidon jollain muulla aina kun se on mahdollista. Kala on siis tänä vuonna ainoa eläinperäinen tuote, mitä meidän joulupöytään tulee. Mies voi halutessaan ostaa jouluksi valmista kinkkua kauppahallista sen verran kuin hän sitä syö. Edellisvuosina kinkkua on meillä mennyt todella vähän, vaikka kinkunsyöjiä oli vielä kaksi.

Tänään testasin uuniriisipuuron mantelimaitoon tehtynä. Joulupuuroon kun laitetaan muutenkin manteli sekaan, niin ajattelin mantelimaidon maun sopivan riisipuuroon hyvin. Hyvää siitä tulikin. Olen aiemmin tehnyt uuniriisipuuroa myös soijamaitoon ja tykkäsin siitäkin. Soijamaitoon tehty puuro oli maultaan lähempänä lehmänmaitoon tehtyä, vaikkakin hieman makeampaa ja väriltään keltaisempaa. Tämä mantelimaitoon tehty puuro näytti samalta kuin lehmänmaitoon tehty puuro, mutta maku oli kevyempi. Lisukkeeksi tein luumukiisseliä. Minun mielestäni luumukiisselin kanssa sopii paremmin mantelimaitoon tehty puuro, mutta kanelin, sokerin ja kasvimaidon kanssa syön mieluummin soijamaitoon tehtyä puuroa.

 

Uuniriisipuuro

tilkka (oliivi)öljyä

2 dl puuroriisiä

1 litra (manteli)maitoa

ripaus suolaa

Voitele vuoka öljyllä. Laita vuoan pohjalle tasaisesti riisit ja maito sekä suolaa maun mukaan. Kypsennä 175 asteisessa uunissa n. 1 tunti 30 minuuttia. Kiertoilmauunissa riittää 1 tunti 10 minuuttia.

 

Mantelimaitoon tehtyä uunipuuroa ei tarvitse sekoittaa paistamisen aikana. Soijamaitoon ja lehmänmaitoon tehtyä puuroa kannattaa sekoittaa välillä kuoren muodostumisen ehkäisemiseksi. Soijamaitoon ja lehmänmaitoon tehty puuro kannattaa jättää löysäksi, sillä se tiivistyy vielä uunista ottamisen jälkeen. Mantelimaitoon tehty puuro ei juurikaan tiivistynyt paistamisen jälkeen.

 

Luumukiisseli

1,5 l vettä

400 g luumuja

3/4 dl sokeria

4,5 rkl perunajauhoja

1,5 dl vettä

kanelia

Keitä luumut sokerivedessä. Kun luumut ovat pehmenneet, tarkista maku ja suurusta vesi-perunajauhoseoksella. Ripottele kiisselin pinnalle sokeria ja kanelia.

 

Tämä luumukiisselin ohje on siitä hyvä, että siinä luumut jäävät melko hyvin kokonaisiksi, eivätkä repeile pieneksi silpuksi.

0 kommenttia