Revontulet - Aurora Borealis

Revontulet

5 joulu 2017 | Tunnelma & Perinteet

Revontulet ovat yksi Suomen upeimmista luonnonilmiöistä ja monet matkaavatkin pohjoiseen revontulia katsomaan ulkomailta saakka. Mitä lähempänä maapallon napoja ollaan, sitä enemmän revontulia näkyy. Revontulet syntyvät, kun auringosta tulevat sähköisesti varautuneet hiukkaset osuvat maapallon magneettikentän ohjaamina ilmakehään. Tästä seuraa kaasuatomien viritystila ja viritystilan lauettua atomi säteilee valoa. Voimakkaimmillaan revontulet ovat noin sadan kilometrin korkeudessa ja eri värit syntyvät eri korkeuksissa. 100-150 km korkeudessa syntyy vihreä väri ja tätä ylempänä punainen väri. Revontulia esiintyy eniten keväällä ja syksyllä. Kevät- ja syyspäivän tasaukset ovat otollisimmat ajankohdat revontulien näkemiselle, sillä silloin maapallon magneettikentän häiriöisyys on normaalia voimakkaampaa. Toki joulunkin tienoilla revontulien näkymien on mahdollista ja mikäpä olisikaan sen tunnelmallisempaa kuin nähdä revontulien loimu taivaalla jouluyönä.

Revontulet - Aurora Borealis.

Revontulet eivät ole kuitenkaan pelkkää tiedettä, vaan niihin liittyy paljon uskomuksia. Keskiajalla revontulet olivat merkki jumalilta ja Pohjois-Amerikan cree-intiaanit uskoivat revontulien olevan henkien tanssia. Norjassa 1200-luvulla revontulien uskottiin olevan maan reunalta nousevia liekkejä. Revontulien arveltiin olevan myös kovien pakkasten aiheuttamaa jäästä ja pakkasesta säteilevää valoa. Ensimmäiset revontuliviittaukset kirjallisuudessa löytyvät jo muinaisten kreikkalaisten teksteistä.

Revontuliin liittyy yhä edelleenkin salaisuuksia, joita tiede ei aivan täysin pysty selittämään. Revontulien äänet ovat yksi tällaisista salaisuuksista. Revontulien äänten kuuleminen on harvinaista, mutta monet kertovat niitä kuulleensa ja niitä on saatu myös tallennettua. Revontulien ääniä on muinoin selitetty mm. esi-isien henkien mursun pääkallolla käymällä jalkapallo-ottelulla, jossa pääkallon luut rasahtelivat pelin aikana. 1700-luvulla uskottiin äänten tulevan revontulien osumisesta maahan.

Revontulet - Aurora Borealis.

Revontulista on olemassa monia hyviä kirjoja, joista yksi on aivan upea Antti Haatajan ja Pekka Sammallahden tekemä kirja ”Tuulessa roihuaa maa – Kertomus Lapista, jäisestä merestä ja Saamen kansasta”. Kirja on ilmestynyt tänä vuonna ja sitä on painettu Suomen juhlavuoden kunniaksi 1917 kappaletta.

Muita revontuliin liittyviä kirjoja ovat mm. Jari Luomasen ”Ilmakehän ilmiöt”, Markku Pirttimaan ja Esko Valtaojan ”Revontulten tanssi” sekä Jorma Luhdan ”Taivas tulessa”.

Lähteet:
– Antti Haataja & Pekka Sammallahti; Tuulessa roihuaa maa – Kertomus Lapista, jäisestä merestä ja Saamen kansasta.
– Jari Luomanen; Ilmakehän ilmiöt – Synty, havaitseminen ja valokuvaaminen.

Kuvat:
pixabay.com

0 kommenttia