Kankaiset pehmosydämet joulukuoseilla.

Pehmosydämet

8 helmi 2012 | Askartelut & Käsityöt, Koristeet

Tein pieniksi ystävänpäivälahjoiksi pehmosydämiä. En löytänyt mistään kunnollista ohjetta, joten tein sydämet omasta päästä. Kuvittelin sydänten tekemisen olevan todella helppoa, kaikkihan niitä tuntuvat tekevän. Mutta mutkia matkassa oli silti.

Ensimmäinen haaste oli sydämen piirtäminen. En osaa piirtää sydäntä. Tai no osaan, mutta en hyvännäköistä sydäntä. En niin hyvännäköistä, että siitä saisi kivannäköisen pehmosydämen. Ongelman ratkaisi makuuhuoneen jouluverhot:

Jouluinen sydänkuvioinen kangas valkoisella pohjalla.

Kangasta oli onnekseni jäänyt yli sen verran, että sain kangaspalasta leikattua kolme sydäntä valmiiksi. Tässä myös samaisen sydämen muotti teillekin.

Sydänmuotti.

Sydämet kannattaa tehdä niin, että leikkaa kankaasta reilunkokoiset vaikkapa suorakaiteenmuotoiset palaset ja kiinnittää ne nuppineuloilla oikeat puolet vastakkain yhteen. Sen jälkeen sydänmuotti kankaan päälle ja piirretään sydän kankaaseen. Tämän jälkeen on ripustuslenkin vuoro. Eli leikataan ripustusnauhasta halutunpituinen pätkä ja taitetaan se kahtia. Laitetaan ripustuslenkki kangaspalojen väliin niin, että näkyville jäävä osa on kankaiden välissä ja sisäänjäävä osa tulee sydäntenpuolikkaiden keskeltä ulos (eikä toisinpäin, niin kuin minä tein epähuomiossa ensimmäisen sydämen kohdalla…). Ripustuslenkiksi kannattaa valita mahdollisimman kapea nauha. Mitä kapeampi nauha, sen kauniimpi tulee nauhan ja kankaan liitoskohdasta. Itse käytin osassa sydämiä liian leveitä nauhoja, enkä ole jälkeen erityisen tyytyväinen.

Seuraavaksi ommellaan kankaat sydämen ääriviivoja pitkin yhteen ja jätetään pitkälle reunalle n. 5 cm pituinen aukko kääntämistä varten. Ompelukin oli hankalampaa kuin osasin kuvitella. Vaikka kuinka seurasin ompelukoneella kankaalle piirrettyä viivaa, tuli sydämistäni melko kulmikkaita. Ärsyttävintä oli se, että kulmikkuuden huomasin vasta käännettyäni sydämet oikein päin. No, ehkäpä näitä täytyy vaan tehdä lisää kauniimman lopputuloksen saavuttamiseksi. Ompelun jälkeen leikataan ylimääräiset kankaat pois n. 0,5 cm:n päästä ompeleesta. Ripustuslenkin kohdalla voi leikata varovasti lähempää ja sydämen alakulmasta kannattaa leikata kärki pois mahdollisimman tarkasti. Sen jälkeen sydän oikeinpäin ja täytetään vanulla. Sitten voidaankin ommella kääntöaukko kiinni. Paras ompelujälki tulee, kun ompelee vuoron perään kummastakin reunasta niin, että neula työnnetään kankaan läpi sydämen sisäpuolelta ulospäin. Tälle ompeleelle on varmaan olemassa oma nimikin, jota minä en kylläkään tiedä. 🙂 Lopuksi sydän koristellaan vaikkapa napeilla ja nauhoilla.

Tällaisia tuli minun sydämistä. Osa sydämistä lähtee ystävänpäivälahjoiksi ja osa jää kiltisti kaappiin odottamaan ensi joulua.

Jouluisia pehmosydämiä.

0 kommenttia