Joulukuusi joulupukin pajakylässä Rovaniemellä

Päättyi joulu, vaikkei kenkään sois

18 tammi 2016 | Koristeet, Tunnelma & Perinteet

Minulla oli tänä jouluna kunnon joulufiilis siitäkin huolimatta, ettei kaikki mennyt suunnitelmien mukaan, enkä ehtinyt tekemään puoliakaan niistä asioista, joita olin toivonut tekeväni. Joulutunnelmaa se ei kuitenkaan latistanut millään tavalla. Päätinkin tänä vuonna pitää joulukoristeet Nuutinpäivään eli tammikuun 13. päivään saakka. Loppujen lopuksi keräsin joulukoristeet pois vasta lauantaina 16.1. Suurin osa jouluvaloista on vielä valaisemassa pimeitä iltoja ja kynttilöitä poltetaan paljon. Jouluverhot on vielä vaihtamatta, mutta ne eivät ole niin jouluisia, etteikö niitä voisi pitää vielä muutaman viikon.

Joulukoristeiden poiskerääminen oli iso urakka. Olin selvästikin oppinut pakkaamaan paremmin, sillä 9 laatikollista joulukoristeita mahtui nyt 8 laatikkoon. Loput jouluvalot eivät ole koskaan noissa laatikoissa olleetkaan, joten se ei ole syy laatikoiden vähenemiseen. Heitin rikkinäisiä koristeita roskiin ja annoin jonkin verran koristeita pois, mutta tilalle tuli uusia tänäkin vuonna. Eli koristeiden kokonaismäärä on edelleen suunnilleen sama. 8 laatikollista joulukoristeita on kuitenkin liikaa, koska tänäkin vuonna niistä jäi noin 3 laatikollista laittamatta esille. Eli en saa ostaa enää yhtään uutta joulukoristetta ennen kuin ne kaikki mahtuvat viiteen laatikkoon. Siinäpä tavoitetta tuleville vuosille…

Pari viikkoa sitten käytiin fiilistelemässä joulutunnelmaa Rovaniemellä joulupukin Pajakylässä. Onneksi Rovanimelle ei ole Oulusta pitkä matka ja onneksi miehen sukulaiset asuvat Rovaniemellä, joten pääsen käymään Pajakylässä monta kertaa vuodessa. Löysin Pajakylästä muutamia erittäin tarpeellisia ja ”erittäin tarpeellisia” joulukoristeita.

Joulupukin pajakylä, Rovaniemi.
Joulukuusen koriste, sydän.
Luistinkoristeet.
Joulukuusen koristeita.
Joulukuusen latvatähdet.

Näistä koristeista oikeasti tarpeellisia ovat joulukuusen latvatähdet. Molemmat vanhat latvatähdet tulivat tiensä päähän ja rimaa hipoen palvelivat vielä tämän joulun. Vasta nyt huomasin, että nämä uudet tähdet ovat kuvassa nurinpäin, mutta seuraava kuvausmahdollisuus tulee vasta ensi jouluna, kun koristelaatikot taas avataan.

Muut Rovaniemen koristehankinnat olivat vaan niin vastustamattoman ihania, etten pystynyt jättämään niitä kauppaan. Varsinkin metalliset luistinkoristeet ovat aivan uskomattoman kauniit. Niissä on vanhan ajan tunnelmaa ja sitä jotakin… Oikein jo odotan, että saan ripustaa ne ensi jouluksi esille. Toki ne ovat enemmänkin talviset kuin jouluiset, joten ne olisi voinut jättää esille vielä joksikin aikaa. Mutta odottaminen kannattaa aina. Lisäksi olen ylpeä itsestäni, sillä nämä koristeet vievät vain vähän tilaa koristelaatikoissa, eivätkä olleet kalliita.

Joulun venyttäminen tammikuulle on minulle tärkeää myös sen takia, että minulla on tammikuussa syntymäpäivä. Joulu tekee syntymäpäivästä juhlavamman ja vähemmän masentavan pimeän talven keskellä. Sain tänä vuonna syntymäpäivälahjaksi mm. kaksi suussasulavaa kirjaa.

Jäätelöt ja pirtelöt kirja, sekä suklaakirja.

Lihan syönnin lopettamisen myötä olen lopettanut myös kananmunien käytön kotona, sekä vähentänyt maitotuotteiden käyttöä arviolta 80 %:lla. Näissä kirjoissa on sekä kananmunallisia että maidollisia herkkuja, mutta otan tämän vuoden haasteeksi tuunata näiden kirjojen resepteistä vegaanisia versioita ja muuttaa ne vielä jouluiseen muotoon. Maidon korvaaminen on todella helppoa, sillä maidon ja kerman korvaavia kasvimaitotuotteita on saatavilla paljon (mm. soija, manteli, kaura…). Yhden tai kahden kananmunan korvaaminen onnistuu helposti kananmunankorvikkeella, mutta sitä suuremman kananmunamäärän korvaaminen on haastavaa. Se ei kuitenkaan estä herkuttelua, päinvastoin – makumaailma sen kun laajenee.

0 kommenttia