Kolme muffinssia

Kolmet muffinssit

29 loka 2011 | Muffinssit

Täydellisen muffinssin metsästykseni jatkuu vaan, mutta tämänkertaisilla leipomuksilla pääsin jo hyvin lähelle tavoitetta. Tein Leivotaan-lehden ohjeilla kuppikakkuja eli muffinsseja, joiksi niitä mieluummin kutsun. Tällaisilla ohjeilla muffinssit valmistuivat:

 

Minttusuklaakuppikakut

100 g voita
2 dl maitoa
2 kananmunaa
1½ dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
4 rkl kaakaota
10 After Eight –suklaapalaa

Sulata voi ja lisää sekaan maito. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon puolet voimaitoseoksesta. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kaakao ja pilkotut After Eight –palat. Lisää kuivat aineet massaan ja kaada joukkoon vielä loput voimaitoseoksesta. Paista 200 asteessa n. 17 minuuttia.

Piparikuppikakut

100 g voita
2 dl maitoa
2 kananmunaa
1½ dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl piparkakkumaustetta (tai 1 tl kanelia, 1 tl neilikkaa ja 1 tl inkivääriä)

Sulata voi ja lisää sekaan maito. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon puolet voimaitoseoksesta. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja mauste(et). Lisää kuivat aineet massaan ja kaada joukkoon vielä loput voimaitoseoksesta. Paista 200 asteessa n. 17 minuuttia.

Sahramikuppikakut

100 g voita
2 dl maitoa
2 kananmunaa
1½ dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ g sahramia

Sulata voi ja lisää sekaan maito. Vatkaa kananmunat, sokeri ja jauhettu sahrami vaahdoksi. Lisää vaahtoon puolet voimaitoseoksesta. Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Lisää kuivat aineet massaan ja kaada joukkoon vielä loput voimaitoseoksesta. Paista 200 asteessa n. 17 minuuttia.

 

Kaikista muffinsseista tuli todella hyviä. Erityisesti minttusuklaamuffinssit sulattivat minut aivan täysin. Piparimuffinssit ovat myös oikein makoisia ja varmasti teen niitä toisenkin kerran. Sahramimuffinssit saavat minun puolestani jäädä. En ole aiemmin käyttänyt sahramia mihinkään, enkä taida käyttää jatkossakaan. Maku ei ollut minun mieleeni.

Jokaisesta annoksesta piti tulla 12 muffinssia. Lehtien ruokatoimittajilla on joko todella isot muffinssivuoat tai todella huonoa leivinjauhetta, kun he saavat noin ison taikinan mahtumaan kahteentoista muffinssivuokaan. Ohjetta uskollisena noudattaen jaoin siis minäkin taikinat kahteentoista vuokaan. Käytän metallisia muffinssikehikkoja, joihin laitan paperivuoat. Eli muffinssini pysyvät kasassa, vaikka taikinaa olisi liikaakin. Minttusuklaamuffinssit tulivat reilusti yli. Paistumista katsellessani mahanpohjassa tuntui pelottava kihinä, että joutuuko tässä vielä uunin pesuun. En joutunut. Taikina pysyi juuri ja juuri kehikon sisäpuolella. Seuraavalla kerralla tosin jaan taikinan suosiolla n. 20 vuokaan. Piparimuffinssit pysyivät vuoissa vähän paremmin. Mutta nekin laitan seuraavan kerran vaikkapa 16 vuokaan. Sahramimuffinssit pysyivät parhaiten vuoissa, mutta nekin olisivat tarvinneet pari vuokaa lisää. Pienempiä muffinsseja tehdessä paistoajankin voinee kutistaa siihen 15 minuuttiin, joka ohjeessa neuvottiin.

Kuorrutus oli sitten seuraava haaste. En ole aiemmin tehnyt pursotuskuorrutusta muffinsseihin, joten vähän jänskätti sekin osuus.

 

Kuorrutus

200 g tuorejuustoa (esim. Philadelphia-juustoa)
75 g huoneenlämpöistä voita
1 tl vaniljasokeria
2 dl tomusokeria
1 rkl sitruunamehua
muutama tippa karamelliväriä

Vatkaa kaikki kuorrutusaineet tasaiseksi taikinaksi sähkövatkaimella. Pursota kuorrutus muffinssien päälle. Aloita pursottaminen ulkoreunasta ja etene kohti keskustaa.

 

Kuorrutteesta tuli helpostipursotettavaa ja koristeleminen oli oikein mukavaa puuhaa. Kuorrutteen makuun en sen sijaan ollut tyytyväinen. Sitruunamehu oli mielestäni turha lisä kuorrutteeseen. Valitettavasti olen huono leivontakemiassa, mutta jotenkin en usko sitruunamehulla olevan mitään korvaamatonta roolia tässä kuorrutteessa. Tuorejuuston sijalla aion jatkossa kokeilla Sunnuntai Vanilja rahkavalmistetta. Pidän sen mausta enemmän kuin tuosta Philadelphia-juustosta.

Näin ensimmäiseksi kerraksi olen erittäin tyytyväinen tähän ohjeeseen. Noiden muutamien pikkumuutosten jälkeen täydellisen muffinssin metsästykseni voi hyvinkin päättyä näiden muffinssien myötä.

Kuorrutettuja muffinsseja
Kuorrutettu muffinssi
Muffinssi vaaleanpunaisella pursotetulla kuorrutteella ja lumihiutalekoristeilla.
Kuorrutettuja muffinsseja

0 kommenttia