Kuivattuja koivun lehtiä

Koivun tuoksua joulusaunaan

21 kesä 2021 | Askartelut & Käsityöt, Tunnelma & Perinteet

Joulusauna on ainakin minulle yksi jouluaaton tärkeimmistä elementeistä. Yhtenä jouluna se jäi väliin, koska olin joulun Italiassa eikä saunomismahdollisuutta yksinkertaisesti vaan ollut, mutta kaikkina jouluaattoina sitä ennen ja sen jälkeen, olen käynyt saunassa – joinakin jouluaattoina jopa kahteen kertaan. Olen monena jouluna ostanut joulusaunaan vastan sen tuoksun takia. (Olen kotoisin Pohjois-Savosta, joten minulle nipullinen koivunoksia on vasta, ei vihta.) Vastan käyttötarkoitus on siis ollut joulusaunassani vain sen tuoksu, ei niinkään vastominen.

Koivun tuoksun saa saunaan muutenkin kuin vastalla. Toki on olemassa koivun tuoksuisia löylytuoksuja, mutta aidosta koivunlehdestä kuitenkin tulee se paras tuoksu. Tuoksun säilöminen talvea varten on helppoa, kunhan sen vaan muistaa kesällä tehdä. Tänä vuonna minulla on ensimmäistä kertaa joulusaunassa itsekerättyjen koivunlehtien tuoksu.

Keräsin noin litran koivunlehtiä ja laitoin ne laakeaan paperipussiin huoneenlämpöön kuivumaan reiluksi viikoksi. Kuivatuksen voi tehdä nopeammin uunissa pellillä miedolla lämmöllä tai jossain muussa lämpimässä paikassa, kuten saunassa tai leivinuunin tai takan päällä. Kun lehdet olivat kuivuneet, murskasin ne käsin silpuksi ja laitoin yhden kupin teenhaudutuspusseihin, joita myydään ainakin isommissa kaupoissa teeosastolla.  Sain noin litrasta lehtiä 12 pussillista valmiita koivunlehtipusseja löylyveteen laitettavaksi. Pussin voi laittaa sellaisenaan löylyveteen ja heittää sen käytön jälkeen biojätteeseen. Laitoin pussit kiinni niiteillä, joten niitin irrottamisen vaiva täytyy nähdä ennen biojätteeseen laittamista. Valmiit pussit laitoin peltirasiaan säilöön.

Kuivatut koivunlehdet
Koivunlehtipussit

Yksi jouluvalmistelu on nyt tehtynä! Ja muistetaanhan nauttia koivun tuoksusta saunassa myös näin kesällä.

t. Teija

0 kommenttia