Tämä kinuskipuolukkakakku sopii yhtä hyvin alkusyksyyn kuin jouluunkin. Syksyllä kakkuun voi käyttää tuoreita puolukoita ja jouluna pakastettuja. Kakku ei ole lainkaan kirpeä, vaikka puolukoiden määrästä voisi sellaista päätelläkin. Kinuski taittaa puolukan maun ihanasti ja lopputulos makeuden ja kirpeyden välillä on juuri sopiva. Kakun resepti on kirjasta Emman makea joulu ja noudatin tällä kertaa kirjan reseptiä orjallisesti koristelua myöten.
Kinuskipuolukkakakku
Vuokaan
voita
korppujauhoja
Kakkupohja
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
6 kananmunaa
2 dl sokeria
Kostutus
3 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
Täyte
2 dl vispikermaa
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tölkki (397 g) karamellisoitua kondensoitua maitoa (kondensoitu kinuski)
200 g puolukoita
Kuorrute ja koristelu
4 dl vispikermaa
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
puolukoita
sokeroitua rosmariinia (ohje reseptin lopussa)
kanelitankoja ja jauhetua kanelia
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun vatkaimesta valutettu kahdeksikkokuvio pysyy selvästi näkyvissä vaahdon pinnalla. Lisää kuivat aineet taikinan joukkoon siivilän läpi varovasti nuolijalla käännellen. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua n. 45 minuuttia, kunnes testitikkuun ei enää tartu taikinaa. Kumoa kakku jäähtymään.
Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen kerrokseen. Aseta yksi kakkulevyistä tarjoilulautaselle ja kostuta maitoseoksella. Vatkaa täytteen kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla. Levitä puolet kermavaahdosta kakkulevyn päälle. Notkista kinuski sekoittamalla ja levitä puolet kinuskista kermavaahdon päälle. Ripottele kinuskin päälle puolet puolukoista. Kokoa toinen kerros samoin ja nosta päällimmäiseksi kakkulevy, joka on paiston aikana ollut vuoan pohjaa vasten. Kostuta myös päällimmäinen kakkulevy.
Vatkaa kuorrutteen kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla. Levitä kuorrute veitsellä kakun päälle. Koristele sokeroidulla rosmariinilla, puolukoilla ja kanelilla.
Sokeroitu rosmariini
tuoretta rosmariinia
kananmunan valkuaista
sokeria
Levitä pullasudilla kananmunan valkuaista rosmariinin oksiin ja aseta oksat leivinpaperin päälle. Kuivaa ylimääräinen valkuainen talouspaperilla. Kierittele oksat sokerissa. Kuivata huoneenlämmössä yön yli. Kuivatuksen voi tehdä nopeammin pitämällä oksia leivinpaperin päällä uunissa 50 asteessa n. 2 tuntia.
0 kommenttia