Alkupalatarjotin kesäpikkujouluissa

Kesäkuun toisena lauantaina järjestin jo perinteeksi tulleen kesäpikkujoulun ystävilleni. Tämänvuotinen kesäpikkujoulu oli jo kolmas laatuaan tällä porukalla. Kesä on ehdottomasti paras aika järjestää pikkujoulu, sillä silloin on lämmintä (tai useimmiten ainakin lämpimämpää kuin marraskuussa), kesäkuussa ei vielä ole joulukiireitä eikä muita pikkujouluja aikatauluja hankaloittamassa eikä kenellekään vielä ole ehtinyt iskeä jouluähky. Suosittelen lämpimästi.

Pikkujoulut alkoivat klo 17, jolloin vieraat saapuivat. Aloitimme illan nostamalla lasilliset kuohuvaa. Vietimme iltaa pihalla paviljongissa, joka kestää sen verran vettä, että pieni vesisadekaan ei pilannut iltaa. Söimme kolmen ruokalajin aterian, jaoimme pikkujoululahjat ja pidin pienen jouluaiheisen tietokilpailun, jonka voittajatiimi pääsi rakentamaan himmelin. Tästä lisää hieman myöhemmin tässä tekstissä.

Alkuruoaksi tein tapastarjottimen. Tarjottimella oli valkohomejuustoa, manchego-juustoa, kylmäsavulohta, chorizo-makkaraa, viikunoita, viinirypäleitä, aurinkokuivattuja tomaatteja, oliiveja, säilöttyjä grillipaprikoita, mietoja pepperoneja, paahdettuja manteleita, rucolaa ja villisuolaheinää. Tarjottimelle voi koota suunnilleen ihan mitä vaan itse haluaa. Hain tarjottimelle jouluisia makuja, jotka kuitenkin sopivat myös kesään.

Tapasten lisäksi pöydässä oli tarjolla keksejä, saaristolaisleipää ja levitteitä.

Jouluinen tapastarjotin

Pääruoaksi tein grillipizzoja. Teen pizzapohjan aina tällä samalla ohjeella. Pohja tehdään New York -tyylisestä pizzataikinasta pitkällä kohotuksella. Osan jauhoista voi korvata vehnäjauhoilla tai pizzajauhoilla, jos hiivaleipävehnäjauho tuntuu omaan makuun liian tummalta. Parempaa pizzataikinan reseptiä en ole vielä löytänyt.

Pizzoja valmistui neljää eri makua: kinkku-persikka, kylmäsavulohi-vuohenjuusto, pepperonimakkara-paprika ja poro-kirsikkatomaatti. Kuvan ehdin napata vain poro-kirsikkatomaattipizzasta, sillä pizzat menivät aika nopeasti parempiin suihin.

Pizzat valmistuivat niin, että pohjan päälle laitoin Mutti-tomaattimurskaa- tai kastiketta, seuraavaksi mozzarella-juustoraastetta ja juuston päälle täytteet. Grillissä paistaessa grilli kannattaa kuumentaa niin kuumaksi kuin sen saa ja testata paistoaika omalla grillillä.

Poro-kirsikkatomaattipizza

Pizzan lisäksi pöydässä oli tarjolla jouluinen salaatti, johon tuli jääsalaattia, rucolaa, villisuolaheinää, appelsiiniä, hasselpähkinöitä, granaattiomenan siemeniä, kuivattuja karpaloita sekä hieman oliiviöljyä.

Jouluinen salaatti

Jälkiruoaksi tarjoiltiin limejuustokakku Kinuskikissan ohjeella. Koristelin kakun lumihiutalekuvioilla ja jouluisilla strösseleillä. Lisäksi päällystin vihreiden kuulien puolikkaat kultajauheella ja laitoin niitä kakun päälle. Tämä oli kuitenkin erittäin huono idea, kuten kuvasta näkyy. Vihreät kuulat aivan kirjaimellisesti pomppivat pois kakun päältä!! Yritimme selvittää, mistä tämä johtuu, mutta mysteeriksi jäi. Joten suosittelen valitsemaan koristeiksi jotain muuta kuin vihreitä kuulia.

Limejuustokakku

Viime vuoden pikkujouluissa pidin jouluisen tietokilpailun. Testatakseni ystävieni muistia, pidin saman tietokilpailun uudelleen tänä vuonna ja sehän vasta hauskaa olikin. Kertaus on opintojen äiti. 🙂 Tietokilpailu on tällainen:

 

JOULUTIETOKILPAILU

 

 1. Kuinka monta yötä on jouluun? Tämän voit tarkistaa Joulureen verkkosivuilla olevasta joululaskurista. Pyöristä luku ylöspäin lähimpään vuorokauteen, niin saat öiden määrän.

 

 1. Milloin on 100 yötä jouluun? 15.9.

 

 1. Millä vuosikymmenellä joulukalenteriperinne saapui Suomeen? 1910-luvulla

 

 1. Mitä laulua perinteisesti lauletaan ensimmäisenä adventtina? Hoosianna

 

 1. Ketkä ovat nykyajan tiernapoikaesityksen 4 henkilöä? Herodes, Murjaanien kuningas, Knihti ja Mänkki

 

 1. Mikä on tiettävästi maailman vanhin joululaulu? Kuului laulu enkelten (Gloria in excelsis Deo), joka määrättiin laulettavaksi jouluyönä vuonna 129. Heinillä härkien kaukalon on vanhimpia lauluja 1200-luvulta, jolloin joululaulut alkoivat yleistyä.

 

 1. Minä vuonna ilmestyi Suomen ensimmäinen joululehti? 1878 Betlehems Stjerna, Julblad för ung och gammal.

 

 1. Millä sanoilla alkaa jouluevankeliumi? UUSI RAAMATUN KÄÄNNÖS: Siihen aikaan antoi keisari Augustus käskyn, että koko valtakunnassa oli toimitettava verollepano. Tämä verollepano oli ensimmäinen ja tapahtui Quiriniuksen ollessa Syyrian käskynhaltijana. Kaikki menivät kirjoittautumaan veroluetteloon, kukin omaan kaupunkiinsa. VANHA RAAMATUN KÄÄNNÖS: Ja tapahtui niinä päivinä, että keisari Augustukselta kävi käsky, että kaikki maailma oli verolle pantava. Tämä verollepano oli ensimmäinen ja tapahtui Kyreniuksen ollessa Syyrian maaherrana. Ja kaikki menivät verolle pantaviksi, kukin omaan kaupunkiinsa.

 

 1. Mitkä neljä maustetta perinteisesti kuuluvat piparkakkuihin? Neilikka, kaneli, inkivääri, pomeranssinkuori.

 

 1. Mistä piparkakkutalojen valmistus on saanut alkunsa? Grimmin sadusta Hannu ja Kerttu.

 

 1. Minkä hintainen on joulupostimerkki 2022? 1,40 €

 

 1. Mistä tehdään himmeli? Oljista

 

 1. Minkä joulukukan englanninkielinen nimi on Poinsettia? Joulutähti

 

 1. Kenen nimipäivä on jouluaattona? Aatami, Eeva, Eevi ja Eveliina

 

 1. Mistä joululaulusta on lause ”Itsestään on löydettävä ihmisen vain rauha”? Joulumaa

 

 1. Mistä uudesta joululaulusta on pätkä ”Lahjoituksii Afrikkaan, vihreit kuulii, Iittalaa, Lady Finger Hopeaa, pakettiin ja nopeaa, Voisinpa juoda viinii ja leipoo piparii”? Mikko vaan paketoi

 

 1. Mikä joululaulu alkaa sanoilla ”On jouluyö, sen hiljaisuutta yksin kuuntelen”? Sydämeeni joulun teen

 

 1. Mistä maasta joulukuusi on kotoisin? Saksasta

 

 1. Onko jouluvalmisteluista mahdollista selvitä menettämättä hermojaan? Kyllä

 

 1. Mille hedelmälle vihreät kuulat maistuvat? Päärynälle

 

Tietokilpailua varten pikkujoululaiset jaettiin kahteen joukkueeseen. Voittajajoukkue pääsi kilpailun seuraavaan osioon, jossa piti rakentaa oljista himmeli. Aikaa himmelin rakentamiseen oli 15 minuuttia ja hän, joka sai tehtyä eniten himmeliä muistuttavan kyhäelmän siinä ajassa, voitti koko kilpailun ja sai palkinnoksi asuntovaunu-joulukuusenkoristeen.

Kilpailun jälkeen himmelin rakentajat päättivät vielä yhdistää teoksensa ja siitähän toden totta syntyi ihan oikea himmeli!

Kesäpikkujouluissa rakennettu himmeli

Kaiken tämän hauskuuden päälle käytiin vielä saunassa. Oli oikein mukava kesäpikkujoulu ja ensi vuonna taas uudestaan!

Mukavia kesäpikkujouluja kaikille toivottelee,

Teija

0 kommenttia