Kasvisnakkipiiras

Kasvisnakkipiiras

22 joulu 2015 | Suolaiset leivonnaiset

Jouluaattoon on enää kaksi yötä. Uskomatonta ja ihanaa! Kaikki alkaa olla valmista. Ainoastaan jouluruuissa on vielä tekemistä. Porkkanalaatikko on tehty valmiiksi, imelletty perunalaatikko on ostettu kaupasta ja lanttulaatikko valmistuu huomenna. Aatolle jää rosollin, rosollin kastikkeen ja uunirosollin teko sekä lohen paistaminen. Lihansyöjille on ostettu valmiiksi paistettua kinkkua, koska sen menekki on meillä niin pieni. Aattoaamuna valmistuu myös mantelimaitoon tehty riisipuuro ja luumukiisseli, jota syödään myös jouluaterian jälkiruokana kermavaahdon kanssa.

Joulusuklaita olen varannut melkoisen määrän. Niin paljon, että niiden syömiseen tarvitaan rutkasti muidenkin apua. Makeaa on tullut naposteltua nyt joulun alla muutenkin niin paljon, että saa nähdä kuinka vielä jouluna maistuu. Yksi makeanähkyn pääsyistä ovat tekemäni suklaalla kuorrutetut piparkakkutaikinapalloset.

Suklaalla kuorrutetut piparkakkutaikinapallot.

Näiden valmistaminen on harvinaisen helppoa. Pyörittelin piparkakkutaikinasta palloja ja valutin niiden päälle sulatettua maitosuklaata. Pallot ovat parhaimmillaan jääkaappikylminä. Nämä muistuttavat erehdyttävästi piparkakun makuisia Dumleja.

Makeiden herkkujen vastapainoksi piti siis saada jotain suolaista. Tämän vuoden Kaikkien aikojen jouluherkut -lehdessä oli pinaattipiiraan ohje. Sain siitä inspiraation kasvisnakkipiiraan tekemiseen. Lihansyönnin lopettamisen jälkeen löysin Bon Vegan -kasvisnakit, jotka ovat parempia kuin mitkään lihanakit. Jopa lihaasyövät ihmiset ovat pitäneet näistä. Juustoksi tähän piiraaseen laitoin vegaanista juustoa, joten piirasta voi tarjota myös vegaaneille. Myllyn Paras -lehtitaikinalevyt ovat myös vegaanisia.

Piiraasta tuli oikein hyvää. Jälkikäteen hoksasin, että nakit olisi voinut sivellä sinapilla ennen piiraseen laittamista, mutta kokeilen sitä sitten seuraavalla kerralla.

Kasvisnakkipiiras
500 g valmiiksi kaulittuja lehtitaikinalevyjä
Bon Vegan -kasvisnakkeja
Violife-pizzajuustoa
(sinappia)
Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Jätä taikinalevyt hieman kohmeisiksi, niin niitä on helpompi käsitellä. Leikkaa taikinalevyt kolmioiksi. Asettele taikinakolmiot ympyrän muotoon limittäin. Laita taikinakolmion suora kulma aina edellisen taikinalevyn päälle. Raasta juusto. Laita taikinakolmioiden leveään päähän juustoraastetta, nakinpala ja lisää juustoraastetta. Kierrä taikinakolmiot yksi kerrallaan kohti keskustaa. Taita kolmion pää piiraan alle. Kypsennä piirasta 200 asteessa noin 30 minuuttia.
Torttutaikinalevyt leikattu kolmioiksi kasvisnakkipiirasta varten.
Torttutaikinalevyt valmiina kasvisnakkipiiraaseen.
Kasvisnakkipiiraan rakentaminen.
Paistamaton kasvisnakkipiiras.
Kasvisnakkipiiras.

0 kommenttia