Kaksi piparinmakuista muffinssia jouluisilla koristeilla

Kahdet piparimuffinssit

19 marras 2011 | Muffinssit | 0 Kommenttia

Niin se vaan näyttää menevän, että aina kun haluan oikein kunnolla kotoilla, rupean leipomaan muffinsseja. Niin kävi tänäänkin. Löysin kaksi erilaista piparimuffinssien ohjetta. Ajattelin tehdä molemmat yhdellä kertaa, niin on hyvä vertailla, kummat maistuvat meillä paremmin. Nämä ovat siitä kivoja ohjeita, että kumpienkaan tekemiseen en tarvinnut sähkövatkainta. Enkä mitään muutakaan vatkainta, ihan leivontalastalla sekoittelu riittää.

Ensimmäisten muffinssien ohje on uusimman Kotilieden mukana tulleen seinäkalenterin joulukuun sivulta. Tämä ohje sopii myös kananmuna-allergikoille. Sovelsin ohjetta hieman ja tällä kaavalla lopulta muffinssit syntyivät:

 

Piparimuffinssit

1 dl sokeria
1 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
1 tl pomeranssia
100 g kuivattuja karpaloita
2 tl ruokasoodaa
1 dl ruisjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
3 dl maustamatonta jugurttia
2 dl tummaa siirappia
1 dl rypsiöljyä

Mittaa kuivat ainekset kulhoon ja sekoita. Lisää jugurtti, siirappi ja rasva. Sekoita taikina tasaiseksi ja täytä muffinssivuoat puolilleen. Paista 225 asteessa n. 13 minuuttia.

 

Näistä tuli ihan superjouluisia. Kuivatut karpalot ovat mainio keksintö. Hoksasin näitä tehdessä, että jos jossakin ohjeessa käsketään käyttämään rusinoita (inhoan rusinoita), niin ne voi varsin hyvin korvata kuivatuilla karpaloilla. Aivan samanlaisia ovat koostumukseltaan, mutta makunsa puolesta karpalo voittaa rusinan mennen tullen (hyvä karpalo!!). Hyviä ovat nämä!

Nythän on kovin suosittua antaa lahjaksi leivonta-aineita kauniiseen purkkiin laitettuna. Tämä muffinssiohje soveltuisi sellaiseen erinomaisesti! Kuivat aineet vaan purkkiin ja purkin lisäksi mukaan myös muffinssivuoat, pienet purkit siirappia ja rypsiöljyä. Ne kaikki säilyvät huoneenlämmössä paketissa. Lahjan saajan tarvitsee ostaa vain maustamatonta jugurttia, eikä tosiaan edes sitä vatkainta tarvita näiden leipomiseen.

Toinen piparimuffinssien ohje löytyi Kotivinkin Jouluherkut-lehdestä. Tätäkin sovelsin sen verran, että piparkakkumausteen korvasin erillisillä mausteilla. Ensinnäkin en ole onnistunut mistään kaupasta viime aikoina löytämään piparkakkumaustetta (mihin ne ovat hävinneet?) ja tuskin enää ostaisin sitä, vaikka löytäisinkin kun tykkään niin näpräillä erillisten maustepurkkien kanssa. Tällä ohjeella siis mentiin:

 

Toiset piparimuffinssit

3½ dl vehnäjauhoja
2 dl ruokosokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
1 tl pomeranssia
2 tl leivinjauhetta
100 g voita (sulatettuna)
2 kananmunaa
1 dl maitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Riko kananmunien rakenne ja lisää joukkoon maito. Lisää muna-maitoseos kuivien aineiden joukkoon. Sekoita lopuksi joukkoon jäähdytetty voisula. Paista muffinsseja 225 asteessa n. 13 minuuttia.

 

Näistäkin tuli hyviä. Hankala sanoa, kummat minun mielestä paremmanmakuisia. Ensimmäisten muffinssien valttikortti on ehdottomasti karpalot. Toiset muffinssit taas ovat ilmavampia, joten tuntuvat suussa mukavammilta. Jos tekisikin kompromissin ja lisäisi jälkimmäiseen taikinaan ensimmäisen taikinan karpalot. Hmm… Kertokaahan miten kävi, jos kokeilette!

Koristelin vielä muffinssit sokerikuorrutteella ja jouluisilla strösseleillä. Uudet muffinssipaperinikin pääsivät nyt ensimmäistä kertaa käyttöön. Aika isojahan ne ovat näin mataliin muffinsseihin, mutta kivalta näyttävät silti.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.