Kesäinen joulukakku Chocoksi

Maailmalla on jo pitkään levinnyt ilmiö ”joulu kesällä”. Suomessa tämä juhla on vielä melko uusi ja useimmille tuntematon, mutta olen nyt sitkeästi päättänyt alkaa juhlia joulua myös kesällä. Viime perjantaina meillä oli ensimmäinen tämän kesän joulujuhla ja heinäkuussa on luvassa toinen.

Joulun juhliminen kesällä on saanut alkunsa siitä, että eteläisellä pallonpuoliskolla on kesä joulukuussa, jolloin koko maailma juhlii joulua. Kesähelteellä joulutunnelmasta on kuitenkin vaikeampi saada kiinni kuin kylmässä pohjoisessa lumisateen keskellä. Niinpä monissa eteläisen pallonpuoliskon maissa on alettu juhlia joulua myös heinäkuussa, kun heillä on talvi. Yleisimmin kesäjoulua (Christmas in July) on juhlittu heinäkuun 25. päivä, mutta toisinaan myös 12. heinäkuuta.

Pohjoisella pallonpuoliskolla joulun juhliminen kesällä on tarkoituksella ironinen, sillä sää on kesä-heinäkuussa pääasiassa lämmin ja aurinkoinen. Niinpä pohjoisella pallonpuoliskolla ei olekaan tarkoitus luoda kesä-heinäkuussa samanlaista joulutunnelmaa kuin joulukuussa, vaan tehdä kesän joulusta aivan oma juhlansa. Tarjolla voi olla lämpötilaan sopivia kylmiä ruokia ja juomia jouluisilla mauilla.

Meidän kesäkuinen joulujuhla pidettiin omalle pihalle pystytetyssä paviljongissa. Sää oli lämmin ja sateeton, joten ulkona pystyttiin olemaan koko ilta.  Paikalla oli kuusi aikuista, joten tarjottavat on mitoitettu sen mukaisesti.

Kaikkien saavuttua paikalle nautittiin alkumalja, jossa oli kylmää mustaherukkaglögiä (1/3), rose-kuohuviiniä (2/3) sekä kuivattuja mustaherukoita.

Glögi-kuohuviinidrinkki
Glögi-kuohuviinidrinkki

Alkuruokana oli kuusenmuotoon aseteltu tapaslautanen sekä hedelmistä ja marjoista tehty joulukuusi.

Tapaslautasella oli saaristolaisleipää, kylmäsavulohta, tulista makkaraa, tuorejuustolla täytettyjä pikkupaprikoita, oliiveja, aurinkokuivattua tomaattia, pähkinöitä, kuivattuja taateleita, tähtianiksia, rosmariinin oksia, tuorejuustoa sekä latvatähtenä siivu karambolaa.

Jouluinen tapaslautanen
Jouluinen tapaslautanen

Hedelmäjoulukuusen pohjana oli kartionmuotoiseksi leikattu ananas. Kiinnitin ananakseen cocktail-tikuilla viinirypäleitä, kirsikoita, mansikoita ja mustikoita sekä latvatähdeksi siivun karambolaa.

Alkuruualla juomana oli roseviiniä.

Hedelmäinen joulukuusi

Pääruokana oli uusia perunoita sipulin ja voin kanssa folionyyteissä grillattuna, grillattua kirjolohta Ahdin kalaruokamausteella maustettuna, grillattuja kirsikkatomaatteja, pieniä suolakurkkuja sekä kolmea eri salaattia. Lisäksi tarjolla oli ruisleipää, rustico-leipää ja voita. Ruokajuomana oli kuivaa valkoviiniä.

Kirjolohta ja kirsikkatomaatteja
Pääruokaa

Salaatteina oli jouluista karpalo-pähkinäsalaattia, hedelmäistä salaattia sekä sinihomejuusto-päärynäsalaattia.

 

Hedelmäinen salaatti

 • vesimelonia
 • kuorittua kurkkua
 • tuoreita kirsikoita
 • salaattijuustoa
 • granaattiomenan siemeniä
 • mintunlehtiä

 

Sinihomejuusto-päärynäsalaatti, resepti kirjasta Ruokatorstain joulu

 • vihreää salaattia
 • 2 kypsää päärynää
 • 1 dl aurinkokuivattua tomaattia
 • 1,5 dl saksanpähkinöitä
 • 150 g sinihomejuustoa

Sinihomejuusto-päärynäsalaatin päälle tuli kastike, jossa oli

 • 2 rkl balsamicoa
 • 4 rkl oliiviöljyä
 • 1 rkl hunajaa
 • ripaus suolaa
 • ripaus mustapippuria
Sinihomejuusto-päärynäsalaatti
Karpalo-pähkinäsalaatti

Jälkiruoaksi tilasin kakun Chocoksilta. Toiveenani oli jouluinen kesäkakku tai kesäinen joulukakku, jossa olisi raikkaat maut ja överisti joulua koristeena. Toiveeni toteutui paremmin kuin hyvin! Kakku muodostui vaaleasta kakkupohjasta, jonka välissä oli vadelma-valkosuklaamoussea ja mustikkamoussea. Ja päällä kaikkea ihanaa, kuten kuvasta näkyy.

Jouluinen kesäkakku Chocoksilta

Yltäkylläisen syömisen lisäksi iltaan kuului jouluista musiikkia, sekä kaksi(!!) joulupukkia, jotka toivat kaikille pienet lahjat. Joulupukit tulivat jopa minulle yllätyksenä. Illan päätteeksi vielä saunottiin ja ihasteltiin pimenemätöntä pohjoista yötä.

Tämä elämäni ensimmäinen kesäinen joulujuhla oli oikein mukava ja aivan ihana perinne jouluhullulle ja jouluhullun ympärillä oleville ihmisille. Heinäkuun joulujuhlaan tulee osittain sama tarjoilu, mutta aion kyllä kokeilla myös uusia juttuja. Toivottavasti sää on silloin yhtä hyvä kuin nytkin, sillä ulkona oleminen oli iso tekijä onnistunutta iltaa.

t. Teija

0 kommenttia