Jäätelöjoulukuusi

Jäätelöjoulukuusi

16 heinä 2021 | Jälkiruoka

Kesäkuussa juhlittiin Joulu kesällä -juhlaa ja se olikin niin mukavaa, että nyt otettiin uusiksi teemalla Joulu heinäkuussa (Christmas in July).  Alku- ja pääruuista kerron myöhemmin, joten aloitetaan menun purkaminen suoraan jälkiruuasta. Olin suunnitellut tekeväni hienon joulukuusiaiheisen kakun, mutta sää oli turhan lämmin kakun pursotuksille, joten täytyi keksiä jotain muuta. Ja valmistuihan se joulukuusi tosiaan jäätelöstäkin.

Jäätelöksi kelpaa mikä tahansa vihreä jäätelö, mutta pallojen pyörittäminen on helpompaa, jos jäätelö on kannellisessa rasiassa. Tässä jäätelöjoulukuusessa on makuina pistaasia, minttua, minttusuklaata ja päärynää. Koristeeksi käyvät mitkä tahansa karkit, pähkinät tai syötävät koristeet, jotka itseä miellyttää. Tässä kuusessa on suklaakuorrutteisia manteleita, vaahtokarkkeja, valkosuklaapalloja, vihreitä kuulia, lumitoffeepalloja, valkosuklaakonvehteja ja pieniä jouluisia leivontakoristeita. Tähti on tehty sokerimassasta piparkakkumuotilla ja värjätty kullanväriseksi leivontasuihkeella. Tähti on kiinnitetty ylimpään palloon hammastikulla. Koristeiden kiinnittämiseen käytin kinuskikastiketta, mutta koristeet olisivat todennäköisesti pysyneet paikallaan ihan vain jäätelöön painamalla.

Jäätelöjoulukuusen tekeminen helteellä on haastavaa sekin. Tein kuusen yksi kerros kerrallaan. Ensin pyörittelin pallot alimpaan kerrokseen. Alin kerros muodostuu niin, että keskellä on yksi jäätelöpallo ja sen ympärillä kuusi palloa. Tein nämä yhdellä kertaa, mutta sain todella kiirehtiä, ettei jäätelö ehtinyt sulaa siinä ajassa, joten hyvin olisin voinut viedä pallot pakastimeen välissä. Kun alimman kerroksen pallot olivat paikallaan, laitoin pallojen ympärille vihreiden kuulien puolikkaita ja isoja puolipallonmuotoisia vaahtokarkkeja tukemaan palloja, jotta ne eivät pääse liikkumaan lautasella. Tämän jälkeen vein lautasen kiireesti pakastimeen.

Seuraavaan kerrokseen tein 5 jäätelöpalloa. Kun pallot olivat valmiit, hain lautasen pakastimesta ja ripottelin alimman kerroksen päälle reilusti tomusokeria, jotta karkit näyttäisivät lumisilta. Sen jälkeen lastasin jäätelöpallot toiseksi kerrokseksi ja vein jälleen lautasen pakastimeen. Kolmanteen kerrokseen tein kolme palloa ja ylimmäiseen yhden. Tähän kuuseen tuli siis yhteensä 16 jäätelöpalloa, joka oli oikein sopiva määrä seitsemälle syöjälle. Kun jäätelöpallot oli kasattu kuusen muotoon, vein koko kuusen pakastimeen ja annoin sen olla siellä yön yli ennen koristelua. Koristelin kuusen valmiiksi muutama tunti ennen tarjoilua. Lasilautanen on alustaksi hyvä valinta, sillä se huurtuu kauniisti pakastimessa.

Jos pakastimessa ei ole tilaa kokonaiselle kuuselle, niin jäätelöpallot kannattaa tehdä pakastimeen valmiiksi ja antaa niiden jähmettyä siellä muutama tunti. Juuri ennen tarjoilua kuusen voi kasata valmiiksi tehdyistä jäätelöpalloista, koristella ja kantaa pöytään saman tien. Varsinkin helteillä kasaaminen ja koristelu kannattaa  tehdä ripeästi, sillä pehmeät pallot eivät pysy kuusen muodossa kovin pitkään.

Jäätelöjoulukuusi

0 kommenttia