Joulukuusi koristeltuna punaisella nauhalla.

Helppo joulu hyggeillen

19 joulu 2016 | Tunnelma & Perinteet

Tänä syksynä olen törmännyt useassa suomalaisessa ja ulkomaalaisessa lehdessä ja nettisivulla tanskalaiseen termiin ”hygge”. Tanskalaisten hyggeily on esimerkiksi käpertymistä sohvan nurkkaan hyvän kirjan kanssa, takkatulen katselemista teekupillisesta nauttien ja kynttilöiden sytyttelyä pimeyden keskelle. Pääasia hyggeilyssä onkin tekemättömyys ja juuri se piirre erottaa hyggeilyn kotoilusta, joka puolestaan on jonkin kotoisan asian tekemistä.

Olen ihan tietämättäni ollut koko elämäni ajan oikein hyvä hyggeilijä. Vaikka olen tilanteen tullen kova stressaamaan, niin osaan myös halutessani nautiskella täysin siemauksin ihan pelkästä olemisesta. Viimeiset viikot olenkin harrastanut hyvin osaamaani hyggeilyä lähes kaiken vapaa-aikani. Joulu on tullut siinä sivussa. Joulukoristeet ovat päätyneet omille paikoilleen pikkuhiljaa ilman sen suurempaa suunnittelemista. Joululahjat, joita ei ollut montaa, on paketoitu ja toimitettu oikeisiin osoitteisiin. Joulukortit on lähetetty ja lähes kaikki jouluruuatkin ostettu valmiiksi. Kaiken olen tehnyt niin pienellä vaivalla kuin mahdollista ja olen nauttinut tästä tekemättömyydestä aivan valtavan paljon. Minulla on tänä vuonna enemmän joulumieltä kuin yhtenäkään aikaisempana jouluna koko aikuisuuteni aikana ja se on tullut hyvin vähällä tekemisellä. Hyggeily totisesti on minun juttuni! Uskon, että se on jokaisen suomalaisen juttu, kunhan vaan malttaa työpäivän jälkeen heittää aivot narikkaan, sammuttaa valot, sytyttää kynttilät ja olla välittämättä muutamasta pölyhiukkasesta tai väärässä paikassa olevasta tavarasta. Joulu kyllä tulee vähemmälläkin vouhottamisella. Minun joulumieleni tuntuu olevan kääntäen verrannollinen jouluisten asioiden tekemisen määrään nähden. Eli sellaisina jouluina, kun joulumieleni on ollut korkealla, niin kuin nyt, olen käyttänyt hyvin vähän aikaa jouluvalmisteluihin. Sen sijaan niinä jouluina, kun joulumieli ei ole oikein meinannut löytyä, olen panostanut jouluvalmisteluihin ihan täysillä. Paras joulumieli tulee omasta itsestä, eikä sitä voi pakottaa. Mutta hyggeilyllä joulumielen tulemista voi jouduttaa!

Vielä kuva meidän joulukuusesta, joka on nyt ollut koristeltuna noin viikon. Saa nähdä raaskinko tätä kuusta ensi vuonna pakettiin laittaakaan, kun se nyt vaan on niin ihana!

0 kommenttia